Review. Boj proti prhljaju!

četrtek, oktober 29, 2015 Unknown 0 Comments

Prhljaj...
Ta nadležni "sneg", ki nam povzroča nemalo preglavic in katerega se nikakor ne moreš rešiti, poleg vsega, pa povzroča se rdečico in srbečico. Ironično, je pozimi težava najbolj razširjena, poleti pa najmanj. Prizadane pa največkrat moško populacijo ali ljudi z mastnim lasiščem. Pa tudi naše življenske okoliščine precej vplivajo na nastanek prhljaja. Stres, alkohol, kajenje, napačna nega, agresivni šamponi, pretirana uporaba gelov in sprejov,  oslabitev imunskega sistema, so vsi dejavniki, ki pospešujejo nastanek prhljaja. 
Povzročijo ga kvasovke, ki se naselijo na naše lasišče. Sprva nam ne povzročajo težav, vse dokler naš imunski sistem deluje pravilno. Ko pa se ta poruši, ponavadi nastane tudi prhljaj.

Obstajata dve vrsti prhljaja:
SUHI je lažja oblika, ki pada z lasišča, napade nas večinoma pozimi in ne povzroča srbečice.
MASTNI je hujša oblika, ki ne pada z lasišča. Maščoba zadržuje luske na lasišču, zaradi česar nastaja vse debeljša plast.

Na tržišču obstaja cel kup šamponov, ki so namenjenu preprečevanju, kateri vam najbolj odgovarja, morate ugotoviti sami. Tudi sama imam jeseni precej prhljaja, ki se pa se hvalabogu, odkar sem se pobarvala na svetlejšo, opazi manj. Stanje ni prehudo, je pa vseeno nadležno. Preizkusila sem že vrsto šamponov, od najcenejših (Lidl), do tistih lekarniških. Saj pomagajo, ampak v kolikšni meri? Priznam, do sedaj mi je najbolj pomagal Lidlov šampon (ja, tisti najceneši), ampak se ga je lasišče hitro navadilo in na koncu, je bilo enako, kot na začetku. Head&Shouldersa nikoli nisem marala, saj mi je vedno zmastil lase še bolj, kot so že sami.


Vichy je postavil na tržišče dva nova šampona iz linije Dercos in sicer šampon proti prhljaju za normalno do mastne lase, ter za suhe lase.

Meni bolj odgovarja za tisti, mastne lase. Selenov disulfit učinkuje proti glivam (kvasovkam), salicilna kislina pa deluje razkužilno.

In moje mnenje?
Meni je pomagal in to kar precej hitro. Po prvem pranju jasno, ni bilo nobenih vidnih učinkov. Po tretjem, pa je bilo stanje že vidno izboljšano. Imam sicer masten prhljaj in luskice so se mi na obrobju lasišča še vedno poznale, pa tudi srbelo me je še. Z vsakim pranjem je bilo stanje boljše. Po enem mesecu uporabe, pa ga nimam več. Poudarjam, pri meni stanje ni bilo tako zelo kritično, zato tudi hitri rezultati. Lase si umivam na vsake 2-3 dni, odvisno od dneva in razpoloženja. Ker imam ravno barvane lase, so po umivanju malce suhi, zato na koncu vedno nanesem še masko na konice.
Šampon je sicer prijetnega vonja, tekstura je kremasta in se lepo speni, vendar ne preveč in ima smešno oranžno barvo, kar me je na začetku kar malo presenetilo.Kako lahko sami poskrbite za preventivo?
Redno hodite k frizerju. Konice las je treba vsake 3 mesece skrajšati, saj se te sčasoma posškodujejo in uničujejo. 
Zmanjšajte toploto v stanovanju, saj suh zrak povzroča prhljaj. Kot tudi vroča voda, in vroč zrak sušilnika.
Ne pretiravajte z dodatki za oblikovanje pričesk,
Enkrat tedensko si privoščite maske, ki bodo obnovili vaše lase,
Jejte čim več vitaminov,
In skušajte se izogibati kajenju in alkoholu.


You Might Also Like

0 komentarji: